De middelbare scholen zijn weer in het nieuws want de open dagen voor aankomende brugklassers komen er aan. Welke scholen worden als “goed” beoordeeld, waar doen ze leuke dingen en wordt mijn kind wel gezien? Vragen die veel ouders de komende tijd weer bezig houden. Ook op de scholen zelf zijn die open dagen weer een belangrijk onderwerp want ze vragen tijd, inzet en creativiteit van medewerkers en leerlingen. De schoolleiders zijn daarnaast ook bezig met andere onderwerpen zoals ontwikkeltijd, lerarentekort (vervangingen), onderwijsontwikkeling, leerlingbegeleiding en het oplossen van andere knelpunten. Een mooi afwisselend vak vol uitdagingen, iedere dag opnieuw en gedurende het hele jaar, vaak zelfs tijdens de vakanties. Gezamenlijk zijn OP en OOP van betekenis voor onze leerlingen. Dat vraagt veel maar geeft ook veel voldoening. Maatschappelijke erkenning van het werk in het onderwijs, ook van dat van de schoolleiders, is daarbij belangrijk.
Daarom is het mooi dat er na intensief bestuurlijk overleg tussen het NvS, SRVO, SLP en VO-raad een commissie arbeidsvoorwaarden schoolleiders binnen de VO- raad komt. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers uit de beroepsgroep schoolleiders. Zes vertegenwoordigers uit o.a. het Netwerk van Schoolleiders en uit het schoolleidersplatform formuleren samen de inzet die zij wensen bij de CAO-onderhandelingen. Het NvS maakt zich hier al jaren sterk voor en zou graag zien dat er nu op korte termijn resultaten worden geboekt die de positie van de schoolleider echt versterken. Het gaat het NVS hierbij om:
* Het creëren van een ‘beschermde status’ van het vak van schoolleider in de CAO (betere omschrijving van de beroepsgroep en altijd beloning in een S-functie).
* De professionalisering en ontwikkeling van schoolleiders wordt gestimuleerd en krijgen een duidelijke plek binnen de cao. Het zichtbaar maken daarvan naar elkaar en naar de samenleving gebeurt in het schoolleidersregister.
* Invoering van een schoolleidersbeurs (opleiding en ontwikkeltijd).
* Middelen en tijd voor een inwerktraject van nieuwe schoolleiders (team-/afdelingsleiders) conform de regeling voor docenten (urenreductie 20% 1e jaar, 10% 2e jaar).
* Bij beloning is er een relatie met omvang, verantwoordelijkheden en complexiteit (onderwijsaanbod, aantal vestigingen) congruent aan de bestuurders-cao in relatie met leerlingenaantallen (staffel).
De bij het bestuurlijk overleg betrokken partijen staan in ieder geval al positief tegenover deze speerpunten. Het is uiteindelijk aan de commissie om de inbreng voor de CAO verder uit te werken en in te brengen bij de CAO-delegatie van de VO-raad. Als NvS hopen we dat de commissie arbeidsvoorwaarden deze punten hoog op de onderhandelingsagenda kan krijgen en dat de onderhandelaar van de VO- raad concrete resultaten boekt voor de schoolleiders. Alle partijen hebben afgesproken zich voor de positie van de schoolleider in te zetten. Het gezamenlijk evalueren hiervan maakt onderdeel uit van het proces. We houden jullie op de hoogte.
Comments are closed.