Afgelopen zaterdag werd in Utrecht alweer de 3e Nationale Schoolleiders Top gehouden. We kunnen terugkijken op een mooie bijeenkomst met inspirerende workshops, delen van kennis en ervaringen en veel tijd voor ontmoeting! Positief was ook dat de kersverse minister van onderwijs, Arie Slob, aanwezig was. Hij gaf in zijn toespraak nog eens aan hoe belangrijk het is dat schoolleiders samen met docenten (teams) de regie nemen. Het NVS is blij dat dit belang ook op het ministerie werd en wordt onderkend.
Wat zaterdag ook weer duidelijk werd, is dat er veel gebeurt op scholen en dat de sector volop in beweging is. Veel mooie voorbeelden daarvan konden worden gedeeld. De gesprekken tussen de deelnemers gingen over tal van thema’s. Van ” hoe betrek je meer leerlingen bij onderwijsontwikkeling” tot “hoe krijg je een meer lerende cultuur in de school”. Naast de vele schoolleiders was er een groot aantal vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven aanwezig. Medewerkers van Philips, Randstad en veel andere bedrijven die het belang van een goede samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs onderkennen, namen deel aan de gesprekken. Het met elkaar bespreken van schoolambities en het delen van kennis en ervaring was aanleiding voor mooie discussies en concrete vervolgafspraken. Zo zijn er afspraken gemaakt voor bedrijfsbezoeken, schoolbezoeken, opstarten van intervisiegroepjes, meeloopdagen en delen van materiaal e.d. Uit de rondetafelgesprekken kwam verder naar voren hoe belangrijk het is dat er meer aandacht komt voor de positie van de team- en afdelingsleiders. Niet voor niets een van de doelen van het NVS.
Ruimte voor ontwikkeling, formeel en informeel leren. Een professionele lerende cultuur kan pas tot stand komen als je als schoolleider samen met je team invulling kunt geven aan de professionele ruimte. Onderwijsontwikkeling door docententeams direct gericht op de doelgroep c.q. afdeling vraagt om meer ontwikkeltijd voor docenten en versterking van de positie (in ruimte en tijd) van de team- en afdelingsleider. Die onderwijskundige rol en het bewustzijn dat je er als team- en afdelingsleider echt toe doet, vraagt om meer aandacht. Dit jaar waren er op de Schoolleiders Top gelukkig al veel meer team- en afdelingsleiders dan de afgelopen jaren, maar het kan en moet nog veel beter! 90% van de in totaal 5.000 tot 6.000 schoolleiders behoort immers tot deze groep. Het NVS zal zich daar de komende periode dan ook weer sterk voor maken. Helpt u daarbij mee door de team- en afdelingsleiders in uw omgeving te wijzen op het belang van een sterke beroepsgroep? Samen staan we sterker!
Comments are closed.